Borelioza jest chorobą wywoływaną przez bakterię Borrelia burgdorferi. Do zakażenia dochodzi w wyniku ukłucia przez zakażonego kleszcza z rodzaju Ixodes.
Badanie powinno być wykonane, gdy występują charakterystyczne objawy boreliozy, a pacjent miał kontakt z kleszczami. Do objawów tych zaliczamy :
W surowicy krwi pacjenta oznacza się obecność przeciwciał przeciwko bakteriom wywołującym boreliozę. Przeciwciała te
produkowane są przez układ immunologiczny w odpowiedzi na obecność Borrelia burgdorferi w organizmie człowieka.
W badaniu oznacza się dwie klasy przeciwciał:
Jeżeli wynik badania jest dodatni lub niejednoznaczny – zaleca się wykonanie dodatkowego testu Western blot.
Wynik:
Do najczęstszych problemów zdrowotnych osób powracających z obszarów gorącej strefy klimatycznej i niskich standardach sanitarnych należą:
Umów się na bezpłatne konsultacje z zakresu doboru badań krwi i kału w kierunku tropikalnych chorób pasożytniczych w zależności od objawów. Konsultacje z Profesorem po telefonicznym uzgodnieniu terminu.
Wykonujemy badania krwi i kału w kierunku tropikalnych chorób pasożytniczych dla osób powracających z krajów o ciepłym i tropikalnym klimacie.
Umów się na bezpłatne konsultacje z zakresu doboru badań krwi i kału w kierunku tropikalnych chorób pasożytniczych w
zależności od objawów.
Konsultacje z Profesorem po telefonicznym uzgodnieniu terminu.
Najlepiej wykonać przed 10 tygodniem ciąży. Obecność przeciwciał anty-D powinno być powtórzone podczas ciąży dwukrotnie. Badanie to odgrywa istotną rolę w diagnostyce konfliktu serologicznego. Wyniki badania grupy krwi i czynnika Rh kobieta powinna mieć stale przy sobie.
Wykonuje się przesiewowe badanie w kierunku cukrzycy ciążowej ( test obciążenia 75 g glukozy ) – badanie
wykonywane jest u kobiet, które w I trymestrze ciąży miały prawidłowe stężenie glukozy na czczo.
Ponadto zaleca
się wykonanie :
Jest wykonywane w każdym trymestrze ciąży u pacjentek, u których przed rozpoczęciem ciąży nie wykonano badań na obecność przeciwciał w klasie IgG lub ich wynik był ujemny.
Helicobacter pylori to bakteria powodująca stany zapalne błony śluzowej żołądka – nieleczona doprowadza często do choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Test ROMA obejmuje:
Test ROMA jest najnowszym osiągnięciem diagnostyki laboratoryjnej pozwalającym na kwalifikowanie pacjentek do grup wysokiego i niskiego ryzyka rozwoju złośliwego nowotworu jajnika. Wynik testu interpretuje się uwzględniając czy kobieta jest przed czy po menopauzie.
Kobieta przed menopauzą:
Kobieta po menopauzie:
Toksoplazmoza jest chorobą wywołaną przez pierwotniaka Toxoplasma gondii.
Toksoplazmozę możemy podzielić ze względu na:
Drogi zakażenia:
U osób z prawidłową odpornością, świeże zakażenie T. gondii przebiega zazwyczaj bezobjawowo.
Niezmiernie ważnym badaniem w czasie ciąży jest oznaczenie przeciwciał przeciwko T. gondii. Diagnostyka toksoplazmozy jest obecnie zalecana dla każdej ciężarnej, ponieważ skutkiem choroby matki może być wrodzona toksoplazmoza u płodu ( powodująca między innymi małogłowie i/lub wodogłowie, zwapnienie śródmózgowe, zapalenie siatkówki oraz naczyniówki, powiększenie wątroby i/lub śledziony a także często towarzyszące tym objawom opóźnienie umysłowe)
Bardzo ważne jest zgłoszenie się na badanie w I trymestrze ciąży.
Kobieta ciężarna powinna wykonać oznaczenie p/c przeciwko toksoplazmozie w każdym trymestrze ciąży.
Po pierwszym badaniu (w I trymestrze) jesteśmy w stanie ocenić czy kobieta choruje lub chorowała w przeszłości na
toksoplazmozę. Jest to niezwykle ważne, ponieważ gdy wynik badania w I trymestrze będzie ujemny, a wykonane w II lub
III trymestrze badanie da wynik dodatni – będzie to świadczyło o tym, iż do zakażenia doszło w czasie ciąży. Wówczas
należy skontaktować się z lekarzem prowadzącym ciąże w celu wprowadzenia leczenia farmakologicznego.
U ciężarnych z dodatnim wynikiem ( p/c w klasie IgG i IgM) wykonuje się również badanie awidności (czyli określa się
siłę wiązania antygenu z przeciwciałami).
Jest ona niewłaściwą reakcją organizmu na składniki pewnych pokarmów. Nietolerancja pokarmowa charakteryzuje się zwiększoną ilością przeciwciał typu IgG produkowanych we krwi przeciwko problematycznym pokarmom. Długotrwałe choroby, o podłożu trudnym do zdiagnozowania mogą mieć swoją przyczynę w nietolerancji pokarmowej. Ocenia się, że problem dotyczy nawet 45 % populacji.
Test bada reakcje organizmu na 59 produktów żywnościowych podzielonych na 46 grup. Należą do nich : owies, pszenica, ryż, kukurydza, żyto, pszenica durum, gluten, migdały, orzech brazylijski, orzech nerkowca, herbata, orzech włoski, mleko krowie, całe jajko, kurczak, baranina, wołowina, wieprzowina, mix białego mięsa ryb, mix mięs ryb słodkowodnych, tuńczyk, mix mięsa skorupiaków, brokuł, kapusta, marchew, por, ziemniak, seler, ogórek, papryki, mix roślin strączkowych, grejpfrut, mix melon, orzechy ziemne, soja, kakao, jabłko, czarna porzeczka, oliwka, pomarańcza i cytryna, truskawka, pomidor, imbir, czosnek, grzyby, drożdże.
Obydwa terminy są często mylone. Przy standardowej alergii pokarmowej (jak alergia na orzeszki ziemne, czy skorupiaki) po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego. Objawy nietolerancji pokarmowej są rozłożone w czasie i mają miejsce od kilku godzin do kilku dni od spożycia pokarmu.
Przypuszcza się, że niedobór witaminy D w Polsce dotyczy 70 – 90 proc. populacji, przy czym największą grupę stanowią osoby dorosłe. W związku z niepokojącą sytuacją we wrześniu zeszłego roku opublikowano „Wytyczne suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej” (opracowane przez zespół Międzynarodowych ekspertów i lekarzy i opublikowane w Endokrynologii Polskiej, nr 4/2013), w których zaleca się stosowanie witaminy D w dawce 2 000 j.m każdej dorosłej osobie w okresie od września do kwietnia, a każdej osobie powyżej 65 roku życia przez cały rok.
Przyczyną tej pandemii jest przede wszystkim niewystarczająca zawartość witaminy D w codziennej diecie, położenie geograficzne wpływające na niską syntezę skórną witaminy D (przez większą część roku), a także styl życia, długotrwałe przebywanie w pomieszczeniach i stosowanie filtrów UV, które powodują zmniejszenie lub hamowanie syntezy skórnej witaminy D.
Zdaniem ekspertów niedobór witaminy D zwiększa ryzyko wystąpienia takich chorób, jak: nowotwory złośliwe, choroby sercowo-naczyniowe, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, choroby autoimmunologiczne, choroby metaboliczne, choroby zakaźne wywołane obniżeniem odporności i niektóre schorzenia neuropsychiatryczne.
(1) Międzynarodowy Zespół Ekspertów, „Wytyczne suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej”, Endokrynologia Polska, nr 4, 2013
Pełny tekst "Wytycznych suplementacji witaminą D dla Europy środkowej"
Wskazania zależne od lokalizacji narządowej | Markery nowotworowe |
---|---|
Wątroba | AFP |
Jądra | AFP, HCG |
Jajnik | Ca 125, HE-4 |
Pierś | Ca 15-3, CEA |
Trzustka | Ca 19-9 |
Okrężnica | CEA |
Żołądek | Ca 72-4 |
Przewody żółciowe | Ca 19-9 |
Płuca DRP(rak drobnokomórkowy) | NSE |
Płuca NDRP (rak niedrobnokomórkowy) | CYFRA 21-1 |
Pęcherz moczowy | CYFRA 21-1 |
Macica | CEA |
Przełyk | CEA |
Chłoniak | Beta 2 Mikroglobulina |
Czerniak | S 100 |
Stercz | PSA total, PSA free |
Tarczyca | Tyreoglobulina, Kalcytonina |
Anemia towarzysząca nowotworom | Ferrytyna |
Kalprotektyna jest białkiem wiążącym wapń i cynk, które stanowią około 60 % białek neutrofili. W mniejszych ilościach występuje w monocytach i makrofagach. Stężenie kalprotektyny w kale występuje wskutek napływu neutrofilów do światła jelit przez zmienioną zapalnie błonę śluzową jelit. Jej zwiększone stężenie w kale związane jest z wystąpieniem ostrych stanów zapalnych, takich jak: